Skrzydełka w panierce tex-mex
12 skrzydełek
Marynata: 2 łyżki soli, 6 ząbków czosnku, łyżka pieprzu, łyżka kuminu, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego oregano, sok z cytryny.
Panierka, 1 i 1/4 filiżanki mąki, 3/4 szkl. mąki kukurydzianej, łyżka mielonej papryki, łyżka granulowanego czosnku. łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka białego pieprzu, łyżeczka soli, łyżeczka mielonego kuminu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Dodatkowo: 3 białka, litr oleju, cząstki cytryny lub limonki.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą i obtaczamy nią skrzydełka; odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Mieszamy składniki panierki. Białka umieszczamy w płaskiej misce i lekko ubijamy. Skrzydełka wyciągamy z marynaty i panierujemy najpierw w białkach potem w mieszance mącznej. Odstawiamy na min 30 min do lodówki. Olej bardzo mocno rozgrzewamy w garnku i wkładamy panierowane skrzydełka. Smażymy na rumiano. Gotowe skrzydełka podajemy z cząstkami cytryny lub limonki oraz ulubionym sosem np. BBQ lub słodkim sosem chilli
Źródło: Moje Gotowanie
Skrzydełka w panierce tex-mex
