Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami
Składniki: 20 g drożdży, 250 g mąki, 5 łyżek cukru, pół szklanki mleka, 65 g masła, 2 jajka, 200g rabarbaru, 150g truskawek.
Kruszonka: 1,4 szklanki mąki krupczatki, ¼ szklanki cukru, 35g zimnego masła.
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść i ostudź. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj zaczyn i jajko i żółtko. Wyrób ciasto (można mikserem) i stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Gdy wyrabiasz ciasto mikserem, w ostatniej fazie wyrabiaj rękoma, aby oddać ciastu ciepło. Miskę z wyrobionym ciastem drożdżowym przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godzina). Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciastem. Wierzch ciasta posmaruj białkiem i ułóż owoce, dociskając je ręką. Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp wierzch ciasta. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami
