Sernik z ganache i orzechami w karmelu
Spód Składniki: 400g ciasteczek oreo lub innych tego typu markiz, 2 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 160g rozpuszczonego masła
Ciastka pokruszyć, dodać do nich resztę składników, wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 22cm. Schłodzić minimum godzinę w lodówce.
Orzechy w karmelu; Składniki: 350g cukru, 150ml wody, 220ml śmietany kremówki, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kawy, rozpuszczalnej, szklanka uprażonych orzeszków ziemnych.
Cukier, wodę i sól postawić na średnim ogniu, gotować nie mieszając(można jedynie poruszać rondelkiem) do uzyskania ciemnego karmelu, zdjąć z ognia, dodać cynamon oraz połowę przygotowanej śmietanki, wymieszać do uzyskania jednolitej masy(w razie potrzeby delikatnie podgrzewając). W pozostałej części śmietany rozpuścić mąki i kawę, wlać ją do karmelowego sosu, doprowadzić do zagotowania(ma powstać swego rodzaju karmelowy budyń). wsypać uprażone orzeszki. Masę wylać na spód z ciastek, schłodzić.
Ganache Składniki: 200g gorzkiej czekolady, 100g masła, 100ml śmietanki kremówki.
Rozpuścić masło ze śmietaną, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wylać ją na orzechy w karmelu, również schłodzić.
Masa serowa Składniki: 350g kremowego serka, np. mascarpone, pół szklanki kwaśnej śmietany 18%, 2 całe jajka + 2 żółtka, łyżka esencji waniliowej, pół szklanki cukru, skórka otarta z połowy limonki, łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować na walnych obrotach miksera, wylać ją na wcześniej przygotowane warstwy. Piec ok. 40 minut w 170ºC, sernik z wierzchu powinien byś ścięty, jednak środek przy poruszaniu tortownicą może delikatnie dygotać. Upieczony wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, w tym czasie przygotować polewę.
Dodatkowo: 100g gorzkiej czekolady, 50g masła, łyżka miodu, 3 łyżki mleka.
Składniki rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofali. Polewę wylać na sernik(może być jeszcze ciepły), wystudzić, schłodzić całą noc w lodówce.
Sernik można ozdobić bezą lub bitą śmietaną.
Źródło: My man’s kitchen