Ostre chilli con carne z zieloną salsą
Składniki: 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka, pół łyżki oleju kokosowego, 100 g czerwonego lub brązowego ryżu, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 ogórek, pół awokado, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 pomidory, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, sok z połowy cytryny.
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż 4-5 minut. Dodaj czosnek i smaż dalsze 1-2 minuty. Dodaj do niego liść laurowy, rozmaryn, kminek oraz chilli w proszku, wymieszaj dobrze. Dodaj mielone mięso z kurczaka i smaż 4-5 minut. Wlej posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy, miód oraz bulion (około 250 ml), zagotuj. Zmniejsz ogień i duś przez 25-30 minut, przypraw pieprzem i solą do smaku. W międzyczasie na salsę z awokado, wymieszaj pokrojone awokado oraz ogórka. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj chilli con carne z salsą oraz ugotowanym ryżem.
Ostre chilli con carne z zieloną salsą
