Czerwone curry z wieprzowiną
Składniki: 500 g. łopatki wieprzowej, 1 marchew, 1/2 papryki czerwonej, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 1 dymka ze szczypiorkiem, 2 ząbki czosnku, 1/4 ostrej papryczki, 3 cm imbiru, 8 pomidorków cherry, 1/2 mango, 2-3 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 400 ml mleczka kokosowego, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 5 ziaren kolendry, 2-3 łyżki sosu sojowego, 4-5 kropel tabasco, 2 łyżki oleju sezamowego; dodatkowo:4 łyżeczki czarnego sezamu, kilka pomidorków cherry
Mango obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. W malakserze zmiksować mango z połową mleczka kokosowego. Dymkę ze szczypiorkiem, imbir, czosnek oraz papryczkę drobno posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso oraz pastę curry i smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W moździerzu rozdrobnić ziarna kolendry i wrzucić na patelnię razem z kminkiem. Dodać startą marchew oraz pokrojoną w słupki paprykę. Chwilę podsmażyć, po czym wlać sos z mango i resztę mleczka kokosowego. Zagotować. Dodać pomidorki. Gotować całość około 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić cukrem, sosem sojowym, tabasco oraz sokiem z limonki. Curry można podawać posypane czarnym sezamem oraz z dodatkiem pomidorków przekrojonych na pół.
Źródło: Internet