Babeczki z makiem i białą czekoladą
Składniki: 125 g masła, 200 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 1/4 szklanki maślanki, 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 2 łyżki maku.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i wymieszać. Dodać ekstrakt, skórkę i mak, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian maślankę i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksować tylko do połączenia składników. Ciasto nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec w temp. 160 stopni przez 25 min.
Polewa czekoladowa: 100 g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 40 ml. śmietanki kremówki 30%. Przestudzonym sosem udekorować babeczki.
Babeczki z makiem i białą czekoladą
