Pochwalę się. A co! W grudniu 2016 r. wzięłam udział w konkursie kulinarnym organizowanym przez NAURA – z miłości do natury pt. „Zdrowe śniadanie”. Pole do popisu było tak spore jak mnóstwo jest przepisów na zdrowe śniadania. Do wygrania był jeden z 10 zestawów: nasiona chia, amaratnus, quinoa, canihua + sezamki. Przepisy na tak pyszne i zdrowe śniadania zostały skomponowane przez Efekt Centrum Dietetyczne [https://www.facebook.com/Efekt.Centrum] a ja je przygotowałam i wygrałam dwa takie zestawy, które niedawno do mnie dotarły 🙂
Zostawiam Was ze zwycięskimi przepisami.
Owsiane koszyczki
80 g płatków owsianych, 30 g płatków jaglanych, 2 łyżki mielonego lnu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka czerwonego curry, 2 białka. Wszystko wymieszać uformować łódeczki lub wyłożyć naczynie żaroodporne lub silikonowe foremki. Piecz 15 min 200 stopni. Po lekkim ostudzeniu wypełnić farszem. Chudy twaróg + wędzony łosoś, rzodkiewki, jagody, nektarynki.
Awokado faszerowane ciecierzycą i pomidorami
2 awokado dojrzałe i duże, 3 duże pomidory (jeśli nie ma sezonu można użyć 1 puszkę pomidorów), 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki, parę listków bazylii i pietruszki, szczypta soli, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek.
Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Przenieś pomidory na rozgrzaną patelnię. Trzymaj na małym ogniu. Dodaj ugotowaną cieciorkę. Dodaj posiekany drobno czosnek. Dopraw solą. Posiekaj bazylię i pietruszkę i dodaj do sosu. Gotuj na małym ogniu, aż duże kawałki pomidorów się rozpadną, a sos zgęstnieje. Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę. Przy pomocy łyżeczki powiększ dziurkę po pestce. Resztę awokado użyj do koktajlu lub zjedz. Obficie faszeruj każdą połową. Grilluj przez około 15-20 minut. (przykryj awokado kawałkiem folii) lub piecz w 170 stopniach przez również około 15-20 minut.