Wegański sernik kokosowy
Forma 18x18cm, lub okrągła 20 cm
Składniki: Spód: 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 2 łyżki rozpuszczonego organicznego oleju kokosowego, 1 łyżka cukru lub syropu
Masa sernikowa: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej – 500g (ugotowanej dzień wcześniej) (około 120 g suchej kaszy), 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego (mocno schłodzonego w lodówce, min. 1 dzień) , 1 szklanka wiórek kokosowych, 1/2 szklanki ulubionego syropu słodzącego lub cukru, 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, ziarenka z 2 lasek wanilii, 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie
Spód: Rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej. Następnie wsypujemy do formy wiórki na nasz spód (można ją wyłożyć papierem, ja użyłam formy ceramicznej, której nie wyłożyłam papierem). Rozprowadzamy je równomiernie, w małej miseczce mieszamy 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego z 1 łyżką cukru lub syropu i polewamy na dno formy wyłożonej wiórkami. Wkładamy całość do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Masa sernikowa: Do kielicha blendera wrzucamy stałą część mleka kokosowego (tą, która osadziła się na wierzchu, wodę zostawiamy i używamy do czegoś innego), dodajemy syrop/cukier, wiórki kokosowe, olej kokosowy i sok z cytryny, ugotowaną kaszę i miksujemy całość na gładki budyń. Używamy tampera, jeśli miksujemy w Vitamix’ie. Na końcu dodajemy wanilię i mieszamy. Powstałą masę wylewamy na nasz spód. Wyrównujemy silikonową szpatułką i wstawiamy do lodówki, na 12 godzin (najlepiej sernik robić wieczorem i chłodzić przez noc).
Następnego dnia kroimy w wybrane kształty i dekorujemy wedle uznania, ja użyłam podprażonych płatków kokosowych, brązowego cukru pudru i sproszkowanej wanilii. Deser przechowujemy w lodówce do 3 dni. (na górze może trochę popękać, ale jeśli jest udekorowany to tego nie widać).
Źródło: http://foodpornveganstyle.blogspot.com