Sernik królewski
Składniki ciasto na spód i wierzch: 30 dag mąki tortowej, 125g masła, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki kakao, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa: 1 kg sera mielonego, 3/4 szkl cukru, 125g miękkiego masła, 5 jaj, 2 czubate łyżki mąki, olejek waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa.
Blachę 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy spód blaszki i wstawiamy do lodówki na pół godziny, drugą owijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Do misy miksera wrzucamy ser, jajka, roztopione masło i pozostałe składniki i miksujemy na wolnych obrotach aż wszystko połączy się. Masę serową wylewamy na spód ciasta. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i układamy na masę serową. Sernik pieczemy ok godziny w 180st. Ciasto studzić w piekarniku. Po wystygnięciu posypoać cukrem pudrem.
Sernik królewski
