Dorsz po polsku
600 g filetu z dorsza, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki + 100 g masła, 1 cebula, posiekana, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki soku z cytryny, 1 pęczek cebulki dymki, posiekany, 1 pęczek koperku, posiekany
Dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki. Jajka zetrzeć na tarce. 2 łyżki masła roztopić na patelni i smażyć rybę przez 5 minut. Oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz. Do rondelka przelać tłuszcz ze smażenia ryby, stopić w nim resztę masła i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać jajka, sok z cytryny i odrobinę soli. Do sosu przełożyć rybę i podgrzewać przez 2 minuty. Podawać posypane dymką i koperkiem.
Źródło: allrecipes.p