WEGAŃSKIE PIECZARKOWE KOTLECIKI
18-20 pieczarek, 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 60g mąki gryczanej, 40g siemienia lnianego, 150 g kiełków roślin strączkowych, 80g cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, zioła i przyprawy:zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, sos sojowy.
Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy i wody. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Siemię lniane zmielić. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i worobić masę na kotleciki. Na koniec dolać odrobinę oliwy i ponownie wymieszać. Uformować niewielkie kotlety i ułożyć na blaszce. Piec w 180 st przez ok. 20 minut (góra – dół). Odwrócić kotlety na drugą stronę i piec jeszcze przez ok.10 minut.
Uwagi: użyłam cebuli czerwonej i nie smażyłam jej; kiełki można zastąpić soczewicą