Bezowe duszki
4 białka średnich jajek, 220 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, kilka kostek czekolady lub odrobina polewy czekoladowej do ozdoby lub pisaki do dekoracji.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania piany z białek stopniowo dodajemy cukier, ubijamy aż piana na bezę będzie zupełnie sztywna i błyszcząca. Dodajemy sok z cytryny i mąkę, cały czas miksując do czasu jak piana będzie sztywna. Przekładamy porcjami pianę do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (przed położeniem papieru zróbmy na blasze 4 kropki z piany lub oleju – podczas formowania duszków papier nie będzie się przesuwał) formujemy zgrabne duszki – otwór w tylce powinien być na tyle duży żeby wychodziły zgrabne, gładkie duszki zakończone szpicem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 40 minut. Następnie uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika (wkładany trzonek drewnianej łyżki) i tak zostawiamy duszki z bezy na 90 minut. Bezy powinny być na wierzchu wysuszone, wewnątrz pozostać lekko ciągnące.