Kalafior pieczony z kminkiem, kolendrą i migdałami
1 kalafior podzielony na różyczki, sól morska, oliwa, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki ziaren kminku, 2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 garść migdałów bez skórki drobno zmiażdżonych, spora szczypta papryki ostrej
Kalafior blanszować w osolonym wrzątku przez kilka minut a następnie odcedzić i odstawić do odparowania. Wymieszać go z kilkoma łyżkami oliwy oraz masłem. w moździerzu utłuc przyprawy z papryką i solą i wymieszać z migdałami; wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię. Po kilku minutach, kiedy przyprawy się uprażą dodać kalafior i starannie wymieszać. Kalafior przełóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 min.
Kalafior pieczony z kminkiem, kolendrą i migdałami
