Żeberka z dzika w bejcy wg. M.Kuronia
1 kg żeberek z dzika (lub jelenia), 1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy, estragonowej (dałam Dijon i 2 łyżeczki suszonego estragonu), 1 łyżka oleju, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz
marynata: 250 ml czerwonego wina, 150 g włoszczyzny, 1 mała cebula, liść laurowy, po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu, jałowca
Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Żeberka podzielone na porcje około 150 g zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy, obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli, pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażymy na patelni lub grillujemy. Możemy je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty.
Ja żeberka grillowaam i podaam z pieczonymi ziemniakami z tymiankim.
Żeberka z dzika w bejcy wg. M.Kuronia

Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy
reading your posts. Can you recommend any other
blogs/websites/forums that go over the same topics? Appreciate it!
obviously like your web site but you have to test the spelling
on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality then again I will definitely
come again again.
My web site … dewa89 link alternatif