Pasztet na przywitanie jesieni bezglutenowy
SKŁADNIKI: 3 spore marchewki, 2 pietruszki, pół sporego lub jeden mały seler, 4 czerwone papryki, 1 spora cebula, 3/4szklanki zielonej soczewicy,1/4 szklanki czarnej soczewicy, 1 spory batat, sól, gałka muszkatołowa i pieprz do smaku, 5 suszonych pomidorów, pęczek natki pietruszki, gałązka rozmarynu, 3 liście laurowe, łyżka suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku, papryka wędzona.
WYKONANIE: Warzywa pokroić na mniejsze części. Polać oliwą, posypać oregano, tymiankiem i solą. Dodać rozmaryn i liście laurowe. Upiec w 200 stopniach około godzinę (warzywa powinny być miękkie) lub ugotować. Miękkie warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Soczewice ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Suszone pomidory i cebulkę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa i soczewicę wymieszać, doprawić do smaku.
Masę przełożyć do formy. Piec około godzinę w 190 stopniach. Wystudzić przed pokrojeniem (około 4-5 godzin w lodówce).
Źródło: weganon.pl
Pasztet na przywitanie jesieni bezglutenowy
