Babka jogurtowa Nigelii Lawson z książki Nigellissima
Składniki: 3 jajka, 1 mały jogurt naturalny, 2 opakowania po jogurcie cukru, 1 opakowanie po jogurcie oleju, skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 opakowania po jogurcie mąki pszennej, 1 opakowanie po jogurcie mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (tortownicę o średnicy 22-23 cm lub z kominem o średnicy ok.24 cm)wysmaruj olejem.
Oddziel białka od żółtek. Do jednej miski daj białka, do drugiej żółtka. Białka ubij na sztywno. W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem i jogurtem. Powoli wlej olej, ekstrakt z wanilii i skórkę cytrynową dalej ucierając. Wsyp obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia do masy żółtkowo-jogurtowej i wymieszaj silikonową łopatką (lub drewnianą łyżką). Dodawaj do masy po czubatej łyżce białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy i piecz ok 30-35 minut, aż się zarumieni i patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Piecz ok. 30-35minut aż babka się lekko zarumieni a patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Ostudź ciasto na metalowej kratce.
Babka jogurtowa Nigelii Lawson z książki Nigellissima
