Tarta z kremem jaglano-makowym
SKŁADNIKI:
Na formę o śr. ok. 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem)
Na spód: 2 szklanki pestek słonecznika, 1 szklanka dowolnych orzechów, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka cynamonu, gęsta dowolna konfitura – ja użyłam dżem truskawkowy 5 łyżek
Na masę jaglaną: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 3 szklanki dowolnego mleka roślinnego, 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa powyżej 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na przynajmniej 1 dzień do lodówki, sok i skórka z cytryny, nierafinowany cukier trzcinowy lub inny do słodkości (ja użyłem 4 łyżki), 1 szklanka maku, maliny lub inne owoce
WYKONANIE:
Spód: orzechy i słonecznik zmielić np. malakserem prawie na mąkę. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać. Do suchych składników dodawać po łyżce konfitury w ilości zapewniającej powstanie zbitej i gliniastej masy, dno i boki formy wylepić masą.
Masa jaglana: kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem. Włożyć do garnka, wlać mleko. Przykryć, gotować 20 minut na małym ogniu. Jeszcze gorącą kaszę dokładnie zmiksować (masa powinna być gładka jak budyń). Tu idealny jest blender ręczny. Odstawić do wystygnięcia. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz białą stałą część z puszki (wody z dna nie dodajemy). Ponownie dokładnie miksujemy. Dodajemy cukier oraz mak i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na spód. Układamy owoce. Formę wstawiamy na 2 godziny do zamrażarki a później na kilka godzin do lodówki. Masa powinna być stała i lekko sprężynująca po dotknięciu. Dno formy lekko luzujemy od dołu tak by boki swobodnie odeszły. Kroimy tartę i podważamy dół ciasta lekko nożem by oddzielić od na formy.
Źródło: veganon.pl