Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Współpraca
Chleby ~ Dania śniadaniowe i przekąski ~ Dynia

Dyniowe bułeczki

27 października 2022
Dyniowe bułeczki
fb-share-icon
Tweet


Październik minął mi bardzo szybko. Dla mnie to był bardzo dyniowy miesiąc. Wyhodowałam kilka dość sporych dyń (po 5-6 kg) a jedną olbrzymią – warzyła 11,5 kg! 2 dynie zostawiłam dla siebie, jedna trafiła do siostry, a resztę po kawałeczku rozdałam znajomym 🙂 Stworzyłam kilka nowych przepisów z dynią, ale też powtórzyłam te stare sprawdzone.

W zeszłym roku widziałam mnóstwo przepisów na dyniowe bułeczki. Bułeczki uroczo się prezentują i są idealne na jesień. Ich wykonanie zajmuje trochę czasu, ale jest to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać! Bułki są cudownie puszyste i miękkie. Najlepiej je się je w dniu pieczenia, ale następnego dnia również pysznie smakują. O tej porze roku przepisy z dyni są obowiązkowe, więc byłam bardzo podekscytowana, mogąc spróbować tych bułek.

Do miski wlej mleko i wsyp drożdże oraz cukier. Wymieszaj. Dodaj masło, jajko, sól i puree z dyni, wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do miski wsyp trochę mąki. Ciasto odstaw na ok. godzinę – do podwojenia objętości. Ciasto podziel na ok. 12 kulek.

Każdą kulkę ciasta obwiąż delikatnie i niezbyt ciasno sznurkiem w taki sposób, aby sznurek dzielił ją na sześć lub osiem równych części. Kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na 20–30 minut. W tym czasie bułeczki powinny nieco urosnąć. Bułeczki włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni w funkcji grzania góra/dół, i piecz przez 15–25 minut do czasu, aż bułeczki zaczną się rumienić z wierzchu.

Z upieczonych bułeczek delikatnie zdejmij sznurki, a w samym ich środku umieść korę cynamonu lub kawałek paluszka.

Przepis z Akademia Smaku.

fb-share-icon
Tweet


bułkibułki dyniowedyniapieczywo

Related Posts

Chlebek z bazyliowym pesto

Chlebek z bazyliowym pesto

Pieczenie chleba jest łatwiejsze niż myślisz. Zrobiłam już kilka (może trochę więcej 🙂 ) bochenków chleba. I obojętnie jakiego przepisu by nie użyć, to domowy chleb jest najlepszy! Tym razem zrobiłam chleb z bazyliowym pesto. Sprawdzi się do dań z grilla, na drugie śniadanie do szkoły lub jako przekąska czy podwieczorek.

Chleb bez wyrabiania z mąki z samopszy

Chleb bez wyrabiania z mąki z samopszy

Nie ma to jak domowy chlebek. Dziś drugi przepis z użyciem mąki z samopszy. To chleb bez wyrabiania, rosnący przez 12 godzin. W tego typu recepturach nie wyrabia się ciasta. Dodaje się minimalną ilość drożdży – jest to tzw. metoda hydrolizy. Ciasto jest lepiące, zawiera dużą ilość wody. Efektem jest pyszny bochenek o wilgotnym miąższu.

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Składniki: 10 g drożdży, 400 ml letniej wody, 600  g mąki pszennej, 10 g soli ( 1 łyżeczka). W misce wieszaj drożdże z 100 ml wody. Dodaj 100 g mąki, wymieszaj i odstaw na około 30–60 min, aby powstał zaczyn. Po tym czasie dodaj resztę […]


Dyniowo-cynamonowe bułeczki
Dyniowe risotto

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze

  • Curry z tofu, makaronem kokosowym, brokułem i cukinią
    In Curry, Insulinooporność, Wegańskie i wegetariańskie
    20 marca 2023
  • Czekoladowe ciasteczka z solą morską
    In Ciastka
    19 marca 2023
  • Coq au vin
    In Drób
    18 marca 2023
  • Smażone halloumi z sosem pomidorowym
    In Dania śniadaniowe i przekąski, Insulinooporność, Wegańskie i wegetariańskie
    15 marca 2023
  • Komosa ryżowa z pieczarkami i kaszą bulgur
    In Insulinooporność, Kasze, Wegańskie i wegetariańskie
    12 marca 2023

Archiwa

  • marzec 2023 (10)
  • luty 2023 (18)
  • styczeń 2023 (18)
  • grudzień 2022 (10)
  • listopad 2022 (18)
  • październik 2022 (18)
  • wrzesień 2022 (17)
  • sierpień 2022 (17)
  • lipiec 2022 (15)
  • czerwiec 2022 (18)
  • maj 2022 (20)
  • kwiecień 2022 (19)
  • marzec 2022 (23)
  • luty 2022 (15)
  • styczeń 2022 (18)
  • grudzień 2021 (16)
  • listopad 2021 (20)
  • październik 2021 (18)
  • wrzesień 2021 (23)
  • sierpień 2021 (24)
  • lipiec 2021 (19)
  • czerwiec 2021 (21)
  • maj 2021 (22)
  • kwiecień 2021 (21)
  • marzec 2021 (27)
  • luty 2021 (21)
  • styczeń 2021 (23)
  • grudzień 2020 (24)
  • listopad 2020 (23)
  • październik 2020 (24)
  • wrzesień 2020 (22)
  • sierpień 2020 (25)
  • lipiec 2020 (28)
  • czerwiec 2020 (24)
  • maj 2020 (24)
  • kwiecień 2020 (26)
  • marzec 2020 (20)
  • luty 2020 (27)
  • styczeń 2020 (28)
  • grudzień 2019 (26)
  • listopad 2019 (24)
  • październik 2019 (29)
  • wrzesień 2019 (27)
  • sierpień 2019 (46)
  • lipiec 2019 (64)
  • czerwiec 2019 (56)
  • maj 2019 (31)
  • kwiecień 2019 (29)
  • marzec 2019 (26)
  • luty 2019 (25)
  • styczeń 2019 (30)
  • grudzień 2018 (31)
  • listopad 2018 (30)
  • październik 2018 (31)
  • wrzesień 2018 (30)
  • sierpień 2018 (30)
  • lipiec 2018 (27)
  • czerwiec 2018 (28)
  • maj 2018 (34)
  • kwiecień 2018 (41)
  • marzec 2018 (38)
  • luty 2018 (39)
  • styczeń 2018 (31)
  • grudzień 2017 (20)
  • listopad 2017 (33)
  • październik 2017 (29)
  • wrzesień 2017 (27)
  • sierpień 2017 (42)
  • lipiec 2017 (41)
  • czerwiec 2017 (53)
  • maj 2017 (64)
  • kwiecień 2017 (59)
  • marzec 2017 (74)
  • luty 2017 (61)
  • styczeń 2017 (76)
  • grudzień 2016 (102)
  • listopad 2016 (97)
  • październik 2016 (126)
  • wrzesień 2016 (89)
  • sierpień 2016 (70)
  • styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.