Pieczenie chleba jest łatwiejsze niż myślisz. Zrobiłam już kilka (może trochę więcej ) bochenków chleba. I obojętnie jakiego przepisu by nie użyć, to domowy chleb jest najlepszy! Tym razem zrobiłam chleb z bazyliowym pesto. Sprawdzi się do dań z grilla, na drugie śniadanie do szkoły lub jako przekąska czy podwieczorek.
Składniki: 1 op. suchych drożdży (7g), 2 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. ciepłej wody, szczypta cukru, łyżeczka soli,4-5 łyżek pesto bazyliowego.
Drożdże wymieszaj w wodzie, posyp cukrem i odrobiną mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Mąkę wymieszaj z solą i dodaj do niej wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie na blacie posypanym mąkę rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm o długości keksówki, w której będzie się piekł się chlebek. Chleb posmaruj pesto i zwiń po długiej krawędzi. Następnie przetnij na pół, wzdłuż długości i spleć ciasto (podobnie jak warkocz). Przełóż je do blaszki, posmaruj oliwą i piecz 40 min w temp. 200 stopni.
Źródło: nieznane (nie pamiętam skąd mam przepis na ten chlebek, ale lekko go zmodyfikowałam)
Tylko szklanka mąki? Czy coś umknęło?
2 szklanki, już dopisałam 🙂
Uwielbiam takie ziołowe chlebki, kolejny fajny przepis do kolekcji!