Jutro obchodzimy Dzień Hamburgera. Dziś mam dla Was przepis na pyszne bułki do „mięsnej kanapki”
Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej tortowej lub pszennej, 2 szklanki mąki żytniej (u mnie tym 720), 7 g suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli (u mnie kłodawska), 3/4 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżki bardzo miękkiego masła, 1 jajko, szczypta pieprzu, sezam do posypania bułek.
W misce wymieszaj drożdże z mlekiem. Posyp mąka i odrobiną cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Po tym czasie dodaj resztę składników i wymieszaj – możesz użyć miksera. Ciasto odstaw na godzinę. Nawilżonymi dłońmi uformuj bułki. Ja zrobiłam 4 duże, ale jak dla mnie są za duże 😉 dlatego zrób 6 lub 8 bułek. bułki posyp sezamem i odstaw na 20 min. Piecz 15 min w temp. 190 stopni.
Mąka żytnia i torowa orkisz, sól kłodawska, pieprz ziołowy od Radix-Bis.