Pasta z pieczonego kalafiora. Jest bardzo łatwa do zrobienia, ma subtelną słodycz z pomidorów i orzechową nutę, którą daje upieczony kalafior. I jest małokaloryczna! 🙂 Taka pasta świetnie nada się jako smarowidło do pieczywa, można zajadać z warzywami lub dodać do zup oraz odrobinę rozcieńczyć i podać z makaronem lub ryżem.
Składniki: pół kalafiora, po szczypcie chilli, słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, 1/4 szkl. ziaren słonecznika, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 50 g suszonych pomidorów w zalewie, nasiona konopi do posypania.
Kalafior upiecz – podziel na różyczki i piecz ok. 20 min w temp. 200 stopni. Upieczonego kalafiora zblenduj z pozostałymi składnikami. Na koniec dopraw do smaku. Podawaj posypane nasionami konopi.
40 g gotowej pasty to ok. 59 kcal; 1,5 g białka; 6 g węglowodanów; 5 g tłuszczu.
Słonecznik i nasiona konopi od Radix-Bis. Nożyk ceramiczny od Inżynier Sowa.