Dziś mam dla Was przepis na pastę z pieczonego selera. Podawałam ją na żytnim chlebie z pieczarkami i czosnkiem. Jest idealna na śniadanie, lunch, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.
,
Składniki: 1 bulwa selera, sól, pieprz, 10 pieczarek, 2-3 ząbki czosnku, 1 cebula, natka pietruszki, pół jabłka, duża szczypta majeranek.
Seler dokładnie umyj pokrój w kostkę, skrop oliwą, posyp solą i zapiekaj przez 20 min w temp. 180 stopni. Cebule pokrój i podsmaż, wrzuć obrane i drobno pokrojone jabłko oraz pokrojone nóżki pieczarek i usmaż. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Pieczarki umyj i pokrój w plastry, usmaż na oliwie lub oleju, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą prawie gotowe wrzuć pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Upieczony seler zmiksuj z podsmażoną cebulką z jabłkiem oraz 5-6 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oleju ze smażenia pieczarek. Pastę dopraw do smaku. Gotową pastę podawaj z pieczarkami i czosnkiem, posyp natką pietruszki.