Postny bigos
Składniki: 800 g kapusty białej, 800 g kapusty kiszonej z marchewką, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 suszone śliwki od Radix-Bis, po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, słodkiej papryki, kurkumy, pół łyżeczki chilli w proszku, mielonego pieprzu, łyżka kminu rzymskiego, 3 łyżki majeranku, 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna jałowca, sól do smaku, woda do podlewania bigosu.
W garnku wlewam trochę wody i szklę pokrojoną cebulę. Dodaję posiekaną kapustę i kapustę kiszoną oraz przyprawy. Wlewam ok. 800 ml wody i gotuję na małym ogniu godzinę. Dodaje koncentrat pomidorowy i gotuję kolejną godzinę. Następnego dnia jeszcze raz gotuję, bo bigos najlepiej smakuję po kilkukrtonym odgrzewaniu.
Postny bigos
