Makaron w sosie paprykowym z kurczakiem i groszkiem
Składniki: 0.75 szklanki bulionu, 100 g mięsa z piersi kurczaka, łyżka oleju, 50 g. makaronu z fasoli mung, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 papryka czerwona, 100 g. groszku zielonego, po szczypcie kurkumy, tymianku i papryki ostrej.
Mięso umyć, wysuszyć i przyprawić dowolnymi przyprawami. W garnku na oleju obsmażyć z każdej strony kurczaka, aż się lekko zarumieni. Mięso wyjąć i w jego miejsce do garnka włożyć pokrojone warzywa. Całość chwilę razem smażyć do zarumienienia. Po chwili dodać bulion oraz kurczaka i gotować około 20 minut. Po tym czasie mięso wyciągnąć, a sos zmiksować i przyprawić (papryka ostra, tymianek, kurkuma). Mięso ponownie włożyć do sosu i dalej dusić przez około 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron tak by był lekko twardy, pod koniec gotowania dodać do niego groszek (czas gotowania groszku to około 5 minut). Makaron odcedzić i przełożyć na talerz. Podawać z przygotowanym sosem. Do picia woda.
Makaron w sosie paprykowym z kurczakiem i groszkiem
