Kakowe pączki z nutellą
Składniki: 450g mąki, 3 czubate łyżki kakao, 50g świeżych drożdży, pół szklanki cukru, 1/3 łyżeczki soli, szklanka mleka, 3 duże jajka, 50g roztopionego masła, łyżka spirytusu.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić na 5-10 minut.
Pozostałą mąkę przesiać razem z kakao i sola.
Jajka(całe) ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać do niej wyrośnięty zaczyn oraz mąkę. Po ok. 6-7 minutach wyrabiania wlać rozpuszczone masło oraz spirytus. Zagnieść do całkowitego wchłonięcia się ich. Misę przykryć ściereczką i dostawić na 1-1,5 godziny do momentu, aż podwoi ono swoją objętość(ze względu na dodatek kakao może zająć to trochę więcej czasu niż zwykle). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić aby je odgazować, rozpłaszczyć na grubość. ok. 2 cm i szklanką o średnicy 6cm wycinać pączki. Układać je na podsypaną mąką blacie, przykryć ściereczką i odczekać pół godziny, aż dobrze się napuszą. W tym czasie olej rozgrzać. Smażyć po kilka sztuk tak aby nie stykały się z sobą i temperatura tłuszczu nie spadła. Z każdej strony powinny smażyć się 2-2 i pół minuty, aby nie były surowe w środku.
Upieczone okładać na tacach wyłożonych papierowym ręcznikiem, całkowicie wystudzić przed nadziewaniem.
Nadzienie Składniki: 500g mascarpone, 300g nutelli.
Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowanym kremem za pomocą szprycy nadziewać pączki.
Wierzch udekorować polewą z mlecznej czekolady(150g czekolady rozpuszczone z 50g masła i 2 łyżkami mleka) i posypać czekoladą, posypkami lub orzechami.
Źródło: My man’s kitchen
Kakowe pączki z nutellą
