Składniki: 150 g masła, 150 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 jajka, 100 g mąki ziemniaczanej, 100 g mąki migdałowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżeczki kakao, 50 ml białego wina wytrawnego, cukier puder do posypania.
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z sodą i kakaem, następnie dodać do masy; dokładnie zmiksować. Wlać wino, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. i delikatnie wmieszać do ciasta. Blachę z kominem posmarować tłuszczem i posypać mąką ziemniaczaną. Ciasto przelać do blachy, piec 1 godzinę w temp. 180 stopni.Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Mąka migdałowa od Radix-Bis.