Kwaśna zupa buraczkowa z soczewicą
Składniki: 2 buraczki (ok. 350-400 g); 100 g soczewicy, 150 ml passaty pomidorowej, 0,7 l wody, sól, pieprz ziołowy, 4 ziarenka pieprzu, pół łyżeczki czubricy czerwonej, 2 ząbki czosnku, 150 ml wody z kiszonej kapusty, koperek.
Do garna wrzuć obrane i pokrojone w kostkę buraczki, posiekane ząbki czosnku oraz przyprawy. Wlej wodę i gotuj pod przykryciem do czasu, aż buraczki będą prawie miękkie. Wsyp soczewicę i jeśli jest taka potrzeba dolej trochę wody. Gotuj ok. 10 min (aż soczewicą będzie miękka) wlej passatę oraz wodę z kiszonej kapusty. Zupę podawaj posypaną koperkiem. Można też do zupy dodać trochę kiszonej kapusty.
Soczewica, czubrica czerwona, pieprz ziołowy, sól morska od Radix-Bis