Klopsiki z ciecierzycy i pieczarek
Składniki: 300 g ugotowanej ciecierzycy, 120 g kaszy gryczanej od Radix-Bis, 1 szklanka soku pomidorowego, 220 g pieczarek, pęczek natki pietruszki, 100 ml wody, 2 łyżki cebuli prażonej od Radix-Bis, sól prowansalska od Radix-Bis, pieprz.
Pieczarki zetrzyj na drobnych oczkach. Ciecierzycę zblenduj. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Kaszę gryczaną gotuj przez 15 min w 100 ml wody i soku pomidorowym. Po ugotowaniu pozostaw w garnku przez 10 min.
W misce wymieszaj pieczarki z natką, kremem z ciecierzycy, kaszą gryczaną, cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj klosiki. Piecz w temp. 190 stopni przez 150-20 min. Podawaj z ulubioną surówką.
Klopsiki z ciecierzycy i pieczarek
