Tort Sachera
Składniki: 150 g gorzkiej czekolady, 2/3 szkl. cukru, 150 g masła, 6 jajek, 1 szklanka mąki, szczypta soli, 300 ml konfitury morelowej, 200 g czekolady mlecznej, 3 łyżki śmietanki.
Gorzka czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Odłożyć po łyżce cukru i masła. Pozostałe masło miksujemy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając. Następnie pomału wlewamy roztopioną czekoladę, a na koniec mąkę i sól. Masę przelewamy do tortownicy (24cm). Pieczemy 40-50 min w temp. 180 stopni.
Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół i smarujemy dżemem. Wierzch i boki również smarujemy cienką warstwa dżemu.
Czekoladę deserową roztapiany w kąpieli wodnej wraz z odłożoną łyżką masła i cukru. Gdy będzie już roztopiona mieszamy ze śmietaną. Tak przygotowaną czekoladą polewamy ciasto i odstawiamy, aby czekolada ostygła.
Ja użyłam dżemu malinowego, bo morelowy gdzieś się zagubił w szafce 😉
Tort Sachera
