Czosnkowa pasta tuńczykowa z selerem naciowym
Składniki: 180 g tuńczyka, 2 łodygi selera naciowego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka proszku z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO, 2 łyżki sosu sojowego,1 łyżka sezamu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Czosnek, jedną łodygę selera i tuńczyka zblenduj. Drugą łodygę selera drobno posiekaj. Dodaj do pasty wraz z sezamem i szczypiorkiem i czarnym proszkiem czosnkowym. Dokładnie wymieszaj.
Pastę można wzbogacić dodając marynowany imbir, kolendrę lub olej sezamowy.
Jeśli pasta będzie zbyt sucha dodaj trochę wody. Seler naciowy można wymienić na kapustę, kimchi, startą marchewkę lub świeży ogórek (bez nasion).
Kcal ok. 380; białko: 70 g; tłuszcze: 10 g; węglowodany: 6 g; błonnik: 4 g.
Czosnkowa pasta tuńczykowa z selerem naciowym
