Orzechowo-kakaowe ciasto olejowe
Składniki: 150 ml oleju (można użyć oleju z pestek winogron lub oliwy), 50 g kakao, 125 ml wrzątku, 2 łyżeczki olejku śmietankowego, 150 g zmielonym orzechów ( mąki orzechowej lub zmielonych migdałów) lub 125 g mąki pszennej, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 200 g cukru, 2 jajka.
Kakao zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej, olejek i jajka. Dokładnie wymieszaj. Mąkę orzechową wymieszaj z solą, sodą i dodaj do masy kakaowej. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (23 cm). Piecz 40-45 min w temp. 170 stopni. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Na podstawie przepiesu z książki Nigelissima
Orzechowo-kakaowe ciasto olejowe
