Jaglane curry
Składniki: 100 g cieciorki, namoczonej przez noc i ugotowanej Radix-Bis, pół szklanki surowej kaszy jaglanej @radixbis i ugotowanej, cebula, czerwona papryka, 1 papryczka chilli, 1 cm imbiru, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, olej kokosowy @radixbis, puszka pomidorów, sól, pieprz, kolendra/natka pietruszki, 2 łyżeczki czerwonej pasta curry, szklanka bulionu.
Cebulę kroimy w piórka, oczyszczoną paprykę w paski, papryczkę chilli w kosteczkę, obrany imbir i czosnek trzemy na drobnej tarce, oczyszczone marchewki kroimy w talarki. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy imbir, czosnek i pastę kary, smażymy ok. 3 min. Dodajemy warzywa, podsmażamy aż warzywa zmiękną. Wlewamy pomidory z puszki i bulion; wrzucamy cieciorkę, gotujemy ok. 30 min., mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy do smaku, wsypujemy ugotowaną kaszę. Przed podaniem posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.
Jaglane curry
