Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Składniki na 9 sztuk: 400g mąki do ciast drożdżowych, 1/4 szklanki drobnego cukru, 75g roztopionego masła, 1 jajko, 3/4 szklanki letniego mleka, 25 g świeżych drożdży; 2- 3 gałązki rabarbaru, 5 łyżeczek cukru; 50g zimnego masła, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru
Z drożdży, łyżeczki cukru i mąki oraz mleka przygotuj zaczyn. Odstaw na 15 min.
W misce wymieszaj mąkę, jajko, roztopione masło, cukier oraz zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odłóż do podwojenia objętości, na ok. 1 godzinę.
W tym czasie umyj rabarbar i pokrój na małe kawałki, posyp cukrem i wymieszaj.
Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na posypany mąką blat. Podziel na 9 części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej zrób dołek, włóż kawałki rabarbaru (przyciśnij lekko, aby owoce pozostały w zagłębieniu) i posyp kruszonką – w misce w której było ciasto wymieszaj (najlepiej rękoma) 50g zimnego masła, 5 łyżek mąki i 5 łyżek cukru.
Drożdżówki odstaw na 20 min., po tym czasie piecz 30 min w temp. 180 stopni.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
