Pasztet z pestek dyni i słonecznika
Składniki: po 1,5 szkl. pestek dyni i słonecznika od Radix-Bis, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, bułka grahamka, sól, pieprz, 2 łyżki mąki z ciecierzycy, 3 łyżki pokrojonego koperku, 1 cebula.
Pestki mielimy. Cebule i paprykę kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Bułkę namaczamy w wodzie. Pestki zalewami 2 szklankami gorącej wody. Dodajemy cebulę, paprykę, czosnek odciśniętą bułkę, mąkę, i przyprawy. Mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 min w temp. 180 stopni.
Dla przełamania smaku do pasztetu można dodać suszoną żurawiną lub suszone śliwki od Radix-Bis.
Pasztet z pestek dyni i słonecznika
