Pasztet z buraków
Składniki:12 malutkich upieczonych buraków, 1 szklanka zmielonych migdałów ze skórką od Radix-Bis, pół szkl. mielonego siemienia lnianego od Radix-Bis, pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej od Radix-Bis, 1/2 szkl. zielonych oliwek bez pestek, 1/3 szkl. kaparów, 1/2 szkl. suszonych pomidorów od Radix-Bis, 1/2 szkl. smażonej cebuli, 1 szkl. bulionu warzywnego, 4 łyżki sosu sojowego, sok z 1 cytryny, sól, pieprz.
Cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę, aż się zeszkli. Buraki obieram ze skóry i kroję w kostkę. Przekładam do dużej miski. Dodaję 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek (odsączone z zalewy), 1/3 szklanki kaparów, 1/2 szklanki suszonych pomidorów, kaszę gryczaną oraz usmażoną cebulę. Wszystko rozdrabniam blenderem na gładką masę.
Następnie dodaję 1 szklankę bulionu warzywnego, 4 łyżki sosu sojowego oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny. Doprawiam, mieszam. Na koniec dodaję zmielone migdały oraz zmielone siemię lniane. Wszystko mieszam i wykładam do foremki keksówki. Piekę w 170°C przez 30 minut. Studzę i wkładam na kilka godzin do lodówki. Idealnie smakuje z sosem chrzanowym.
Pasztet z buraków
