Babka cytrynowa
Składniki: 1 szt cytryny, 200 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru pudru, 4 szt jajek, masło do wysmarowanie formy
Cytrynę gotuję do momentu, aż będzie całkowicie miękka. Zajmie to ok. 30 minut.
Ugotowaną cytrynę przekrajam i wyjmuję pestki. Pilnuję, aby soki, które z niej wyciekają trafiły do miski. Praktycznie całą cytrynę ocieram o tarkę.
Stopniowo dosypuję cukier puder i żółtka. Zaczynam wszystko ubijać mikserem.
Miksując dodaję cały czas mąkę. Na koniec do masy dodaję ubite białka. Tym razem ciasto delikatnie mieszam.
Formę do babki smaruję masłem, prószę bułką tartą i wlewam do niej ciasto.
Babka piecze się przez ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.
Źródło:przepisy tradycyjne
Babka cytrynowa
