Pomarańczowa zupa paprykowo-pomidorowa
Składniki: 2 czerwone papryki, 4 duże pomidory, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, 1 l. bulionu, sól, pieprz, bazylia, makaron, tarty ser.
Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 30 min.-pieczemy tak długo jak skórka zacznie brązowieć. Gorące papryki przełożyć do foliowej torebki i pozostawić do ostygnięcia. Zimne papryki obrać i pokroić. Pomidorki sparzyć i ściągnąć skórkę. Obrane marchewki pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić. Do garnka włożyć łyżkę masła i podsmażyć marchewki z czosnkiem. Dodać pozostałe składniki, zalać bulionem i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować i doprawić do smaku. Zupę podawać z makaronem i posypać serem.
Pomarańczowa zupa paprykowo-pomidorowa
