Bezglutenowy chleb z przepisu Paleolife
Składniki: ¾ szklanki mąki jaglanej, ¾ szklanki komosy ryżowej od Radix-Bis, 4 łyżki babki jajowatej (łupina), 1 łyżka miodu, 3 łyżki oliwy, łyżeczka sody, szczypta soli, łyżka soku z cytryny
W wodzie, na noc namaczamy mąkę jaglaną i komosę. Jeśli nie macie mąki jaglanej można zmielić kaszę jaglaną np. w młynku do kawy. Zalewamy składniki tak, aby woda w całości je przykryła. Wyciągamy, odsączamy. Kolejno babkę jajowatą wrzucamy do miski i zalewamy ją szklanką ciepłej wody i mieszamy (zrobi się z tego galaretka). Następnie w blenderze mieszamy wszystkie składniki: mąka i komosa, babka jajowata, miód, oliwa, soda, sól i sok z cytryny. Przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Ja użyłam owalnej formy, ale można użyć okrągłej o śrenicy 17 cm. Na wierzch naszego chleba fajnie pasują różne ziarna: pestki dyni, słonecznik, na co tylko macie ochotę. Pieczemy w 170 stopniach około 1h 15 min do 1,5 h. Po wyjęciu dajemy chwilę, aby chleb bezglutenowy wystygnął.
Bezglutenowy chleb z przepisu Paleolife
