Pasztet wiejski
Składniki: 250g słoniny, pokrojonej w drobną kostkę, 300g zmielonego schabu karkowego, 150g mielonej wołowiny, , 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego, 100ml żubrówki, łyżeczka suszonego tymianku, 5 liści laurowych, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, sól, 200g wątróbki, 2 łyżki konfitury śliwkowej lub żurawinowej, mała bułka namoczona w mleku i przepuszczona przez maszynkę, jajko, ok. 20 cienkich plasterków tłustego boczku do wyłożenia foremki.
W misce mieszamy dokłądnie słoninę, karkówkę, wołowinę, czosnek, żubrówkę, tymianek, liście laurowe, gałkę, pieprz i trochę soli. Odstawić na min. 3 godziny do lodówki. Wyjąć liście i dodać zmieloną wątróbkę, konfiturę, bułkę i jajko, dokładnie wyrobić i doprawić solą. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Keksówkę wyłożyć plastrami boczku tak, aby lekko nachodziły na siebie i wystawały za formę. Nałożyć farsz , uklepać i przykryć zwisającymi plasterkami. Całe naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do większego naczynia z wodą – powinna sięgać do połowy formy z pasztetem i piec 75 min. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 min. Studzić 30 min. Z papieru pergaminowego wycinamy płat, przykrywamy nim wierzch pasztetu i obciążamy np.konserwami, wstawiamy do lodówki na całą noc. Z foremki wyjmujemy dopiero gdy pasztet ogrzeje się do temperatury pokojowej. Serwujemy na zimno z chrzanem lub konfiturą żurawinową.
Pasztet wiejski
