Wiedeńskie babeczki
Składniki: 500g mąki, 3 i 1/2 dag drożdży, pół szklanki mleka, 150 g cukru, 150g masła, 5 jajek, szczypta soli, pół szklanki śmietanki, 2 kieliszki rumu, skórka otarta z cytryny, rodzynki, cukier puder do posypana.
Mąkę przesiewamy do miski. We wgłębieniu w mące przygotowujemy riszczyn: wkruszyć drożdże, łyżkę cukru i wlać letnie mleko. Masło roztapiamy, ucieramy z cukrem, jajkami, solą i śmietanką na gładką masę. Do mąki z rozczynem dodajemy opłukane rodzynki, rum i masę jajeczną. Wsypujemy skórkę cytrynową i wtrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Wysmarowane tłuszczem foremi wypełniamy do 2/3 wysokości. Piec 45min. w tem. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wiedeńskie babeczki
