ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM
Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego 450g, 4 jajka, 1 opakowanie 150g chudego twarogu, 100-150 g łososia (wcześniej pieczonego lub ugotowanego) lub wędzonego, czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Dusić szpinak po rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz. Po całkowitym wystygnięciu dodać do niego 4 żółtka. Zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i lekko wymieszać z masą szpinakową. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej warto posmarować łyżeczką oleju). Piec 20 min w temperaturze 180 stopni. Następnie posmarować ciasto szpinakowe serkiem wymieszanym z czosnkiem i odrobiną soli. Ułożyć łososia. Zrolować, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki.
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM
