Marchewkowy krem z groszkiem i fasolką
Składniki: 0,5 kg marchewki, 1 cebula, 1 łyżka oleju, po szczypcie kurkumy, imbiru, kolendry, curry, puszka białej fasolki, 0,7 l bulionu, cukier, 1/4 opakowania mrożonego groszku, natka pietruszki i pestki dyni do posypania.
Marchewki obieramy o ścieramy na tarce jarzynowej. Jedną marchewkę za pomocą obieraczki kroimy na długie wstążki i odkładamy. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, oprószamy przyprawami i dusimy jeszcze 2-3 min. Dodajemy pół puszki odsączonej białej fasoli, startą marchewkę i bulion, gotujemy 20 min, potem blendujemym. W osobnym garnku zagotowujemy ok. 250 ml wody, lekko słodzimy, wrzucamy wstążki marchewki i gotujemy tak aby były jędrne i jednocześnie nieugotowane. Dodajemy groszek na na około 2 min. Resztę fasolki, makaron i groszek dodajemy do zmiksowanego kremu . Posypujemy natką i pestkami dyni.
Marchewkowy krem z groszkiem i fasolką
