Słodkie trufle z kakao i whisky
Składniki: 20 suszonych daktyli, 10 suszonych śliwek, 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych, 3 łyżeczki gorzkiego kakao + około 2 łyżki do obtoczenia trufli, 1 łyżeczka cynamonu, sok z 1/2 pomarańczy, 50ml whisky.
Potrzebny będzie Wam blender z ostrzem w kształcie S, Suszone daktyle i śliwki zalewamy wrzątkiem na około 10 minut. Odcedzamy je i miksujemy z pozostałymi składnikami na gęstą masę. Kawałki orzechów powinny być w niej wyczuwalne. Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w gorzkim kakao a następnie chłodzimy w lodówce, w zamkniętym pojemniku, przez minimum 2 godziny. Po tym czasie trufle są gotowe do podania.
Źródło: Little Hungry Lady
Słodkie trufle z kakao i whisky
