Fasolowy pasztet ze śliwkami
Składniki: 60 g korzenia pietruszk1, 80g korzenia selera, 2 szczypty soli, 4 szczypty pieprzu, 30 g oliwy, 100 g suchej kaszy gryczanej, 250 g białej fasoli, 20 g sosu sojowego (ja pominęłam), 3 szczypty majeranku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki natki pietruszki, 60 g suszonych śliwek.
Umytą i obraną pietruszkę oraz selera pokrój na mniejsze kawałki. i ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną, według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu, na sypko. Po ugotowaniu lekko ją przestudź. Białą fasolę namocz dzień wcześniej, wylej wodę z moczenia, wlej nową, a następnie ugotuj fasolę do miękkości (ok.60-70 minut). Można użyć foli z puszki. Wszystkie pozostałe składniki przełóż do dużej miski i dokładnie zmiksuj, mogą zostać drobne, wyczuwalne kawałki. Na koniec wmieszaj suszone śliwki. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st C. przez ok. 40 min. Najlepiej smakuje schłodzony całą noc w lodówce.
Źródło: Nasza kasza
Fasolowy pasztet ze śliwkami
