Zapiekana potrawa sycylijska
Składniki: 20 dah penne, 1 duży bakłażan, 1 cebula, 1 marchew, 1 łodyga selera, 7 dag zielonego groszku, 300 ml. przecieru pomidorowego, 2 łyżki startego sera grana, 2 jajka, 1 mozzarella, 4 listki bazylii,sól, pieprz, oliwa
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na 8 części. Wszytskie warzywa umyć, obrać (bakłażana zostawić ze skórką). Bakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Marchew, cebulę i seler naciowy pokroić na kawałki. Na patelni z olejem poddusić cebulę, a następnie dodać marchew i seler naciowy. Po 15 min. dolać przecier pomidorowy i zielony groszek. Całość doprawić do smaku. Posmarowe oliwą plastry bakłażna ugrillować z dwóch stron. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do sosu warzywnego. Dodać rozdrobnione liście bazylii i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Okragłą formę do babkiwyłożyć papierem do pieczenia i położyć grilowanymi plastrami bakłażana. Wypełnić połową makaronu, a następnie rozłożyć jajka. Przykryć makaronem, obłożyć plastrami bakłażana i posypać startym serem. Piec 30 min. w temp. 180 stopni.
Źródło: A.Seghi „Domowa kuchnia włoska”
Zapiekana potrawa sycylijska
