Sałatka z kurczakiem i orzechami
Składniki: 200 g ryżu, 60 dag piersi kurczaka, 3 twarde jabłka, 10 dag łuskanych orzechów włoskich;
Wywar: 1 cebula, 1 marchew, 1 łodyga selera naciowego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, 2 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki mielonego tymianku, sól;
Sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki majonezu, sok z 1 cytryny, sól, pieprz.
Przygotować wywar: selery umyć i odciąć liście. Jedną łodygę odłożyć. Cebulę i marchew oczyścić, umyć, pokroić w kawałki i włożyć wraz z selerem do rondla. Wlać 1 l. wody, dodać przyprawi, liście selera i gotować 15 min. Piersi kurczaka umyć, włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu 25 min. Pozostawić mięso w wywarze do ostygnięcia. Następnie wyją je, osaczyć i porozdzielać palcami. 2/3 orzechów posiekać i prażyć 8 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ryż ugotuj. Jabłka umyj, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Połączyć w misce wszystkie składniki.
Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i wymieszać, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podawać przybraną pozostałymi orzechami.