Chleb do odrywania z boczkiem i serem
Składniki: 500 g mąki pszennej, 3 łyżeczki suszonych drożdży instant, 350 ml letniej wody, 4 łyżki oliwy lub topionego masła, łyżeczka soli, 4-5 plastrów swędzonego boczku, 100 g mozzarelli, liście bazylii, łyżeczka suszonego oregano.
Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z solą i suszonymi drożdżami. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Ciasto przekładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Następnie przekładamy ciasto na posypany mąką blat. Cienko wałkujemy na prostokąt o wymiarach 35x50cm, który dzielimy na 3 podłużne paski. Paski przecinamy pionowo, otrzymując 9-12 mniejszych prostokątów. Na każdym z nich kładziemy kawałek boczku i kawałek mozzarelli. Na niektóre prostokąty kładziemy również listki bazylii. Formę keksówkę o wymiarach 10×22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdy prostokąt z szynką i serem składamy na pół i układamy je w keksówce obok siebie. Z wierzchu posypujemy suszonymi ziołami. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy wyrośnięty chlebek w formie i pieczemy przez 30 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy.
Źródło: www.smakowitychleb.pl
Chleb do odrywania z boczkiem i serem
