Cytrynowa babka z makiem
Składniki na ciasto: 115g miękkiego masła, 115g cukru pudru, 4 jajka, 180g mielonych migdałów, 30g maku, skórka i sok z 2 cytryn, 125g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na syrop: 100g cukru pudru, 90g soku z cytryny
składniki na lukier: 225g cukru pudru, skórka i sok z 1 cytryny
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni. Dno oraz boki tortownicy o srednicy 20 cm wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Masło zmiksuj z cukrem na puszyty krem. Dodawaj pojedynczo jajka nie przestając mieszać. Dodaj mielone migdały, mak, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę. nałóż ciasto do formy i piecz 40min. Gotowe ciasto wystudź na kratce kuchennej.
Aby przygotować syrop, wlej do rondelka sok z cytryny i wsyp cukier. Ogrzewaj aż cukier się rozpuści. Jeszcze ciepłe nakłuj wielokrotnie wykałaczką i nasącz syropem.
Przygotuj lukier. W tym celu wsyp do miski cukier i wymieszaj go z sokiem i skórką z cytryny. Polej nim ciasto.
Źródło: J.Oliver „Gotuj z Oliverem”
Cytrynowa babka z makiem
