Pyszny jesienny smalczyk z kurkami i proszkiem z suszonych grzybów.
Składniki: 1 puszka białej fasoli, ok. 200 g kurek, 1 cebula, olej do smażenia, 3 suszone grzyby zmiksowane na proszek, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka świeżego tymianku.
Kurki oczyść i drobno pokrój, cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurki z cebulką doprawiając je solą i pieprzem. W międzyczasie fasolę zmiksuj na gładką masę i dodaj ją do kurek wraz z listkami tymianku i proszkiem grzybowym. Całość wymieszaj, smaż niecałą minutę. Smalczyk dopraw do smaku. Ja użyłam kurek, które dostałam od koleżanki. Możesz użyć mrożonych grzybów lub pieczarek. Jeśli nie masz suszonych grzybów lub nie masz jak ich zmiksować nie musisz ich dodawać do smarowidła 😉










