Na niedzielę polecają się pyszne ciasteczka z dodatkiem puree z dynia. Są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz dzięki cynamonowo-cukrowej posypce 🙂
Składniki: 3 i ¾ szklanki mąki, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cynamonu, 225 g masła, 1 i ½ szklanki cukru brązowego, ¾ szklanki dyniowego puree, 1 duże jajko.
Cukrowa posypka: ½ szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu – wymieszaj ze sobą.
W jednej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i jajkiem. Następnie dodaj puree z dyni, wymieszaj. Dodaj suche składniki i wymieszaj – krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przykryj i włóż na 1 godzinę w lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z kulkę obtoczy w cukrowej posypce i ułóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy.
Za pomocą szklanki spłaszcz każdą z kulek. Ewentualnie dno szklanki możemy „zamoczyć” w cukrowej posypce. Ciastka podczas pieczenia same się nie spłaszczą, ale raczej urosną. Ciastka piecz około 10-15 minut (tzn. do momentu, gdy zrobią się twarde z wierzchu i zaczną pękać). Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 5 minut na blaszce do pieczenia, a dopiero później przenosimy na kratkę. Ciastka przechowuj w zamkniętym pojemniku do 7 dni.
Źródło: Gotuj z cukiereczkiem